Lasi-ihmisten kaupungissa
Teksti: Antti Kaijalainen, Kuvat: Heikki Rautio

Artikkelin teksti kuuluu näin:

”Merkittäviä virstanpylväitä Riihimäelle ovat olleet rautatie ja lasitehdas. ne ovat antaneet kaupungille sen erikoispiirteet ja tuoneet sinne lisää ihmisiä ja hyvinvointia. Kauppala Riihimäestä tuli 1922 ja kaupunki 1960.

Lasia paikkakunnalla alettiin valmistaa, kun Riihimäen Lasi Oy perustettiin 1910. Aluksi tehtaassa valmistettiin pakkauslasia, mutta 50-70-luvuilla siellä työskenteli Suomen merkittävimpia lasimuotoilijoita. lasitehdas toimi vuoteen 1990 asti.

Lasitehtaan viakutus on ollut suuri. Sen työllistänyt riihimäekäisiä, ja edelleen puheissa kuuluu, kuinka sukulainen tai naapuri on työskennellyt tehtaalla. Lasitehtaasta ja sen tuotannosta ollaan ylpeitä, ja tehtaan lasia on riihimäkeläisissä kodeissa varmasti enemmän kuin millään muualla paikkakunnalla.

Riihimäen Lasin tuotanto näkyy myös kaupungin antiikkiliikkeiden tarjonnassa.

Lasidesignia ja tilintarkastusta

Paljasjalkainen riihimäkeläinen Pertti Mäkelä innostui lasista, kun hän sai sitä aikoinaan perintönä sukulaisilta. ”Designlasista tuli vakavasti otettava harrastus”, hän sanoo.

Kauppatieteiden maisteri Mäkelän päätyö on edelleen tilintarkastus. hän on yhdistänyt harrastuksen ja ammatin kätevästi: Osto- ja myyntiliike Purppura Antiikki ja tilintarkastuspalveluihin keskittyvä Riihitaito Oy toimivat samassa liiketilassa.

”On virkistävää olla välillä kauniiden lasiesineiden parissa tarkkuutta vaativan tilintarkastuksen lomassa.”

Purppura Antiikin tarjonta painottuu suomalaiseen designlasiin, josta suuri osa on Riihimäen Lasin tuotantoa 60-70-luvulta, mutta hyllyiltä löytyy Iittalan ja Nuutajärven lasia, kuten myös Arabian ja Kupittaan keramiikkaa.

”Eniten minulta kysytään designlasia. Esimerkiksi Aimo Okkolin on suosittu myös sijoituskohteena; designlasille odotetaan arvonnousua.”

Pertti Mäkelän mukaan varmimmin käy kaupaksi Riihimäen Lasin väirllinen lasi, kuten Helena Tynellin Aurinkopullot sekä Erkki Tapio Siiroisen Veturipullot ja Noppapullot.

”Jostain syystä Riihimäen kirkas kristallilasi ei ole ollut kysyttyä, vaikka siinä on upeita käsin hiottuja koristeita. Sen on edullistakin.”